Ραγάδα Πρωκτού

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

O Γενικός Χειρουργός Δρ Εμμανουήλ Σεβαστιάδης εξηγεί ότι η ραγάδα πρωκτού ή αλλιώς ραγάδα δακτυλίου, είναι ένα σκίσιμο στην περιοχή του πρωκτού. Το σκίσιμο αυτό εκτείνεται προς το εσωτερικό τμήμα του πρωκτού. Είναι η δεύτερη πιο συχνή πρωκτολογική πάθηση και εξαιτίας του σημείου στο οποίο συναντάται, συχνά προξενεί ανησυχία και δυσφορία στον εκάστοτε ασθενή.

Η ραγάδα πρωκτού δύναται να εμφανιστεί και στα 2 φύλα και σε οποιαδήποτε ηλικία. Η πιθανότητα εμφάνισης της ραγάδας πρωκτού μειώνεται όσο αυξάνει η ηλικία του ατόμου. Σημειώνεται ωστόσο ότι άτομα που είχαν ραγάδες στο παρελθόν είναι πιο πιθανό να τις εμφανίσουν στο μέλλον.

Από τι προκαλείται η ραγάδα πρωκτού;

Η ραγάδα πρωκτού προκαλείται από κάποιο τραύμα στον πρωκτό και τον πρωκτικό σωλήνα. Το τραύμα αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

 • Χρόνια (μακροχρόνια) δυσκοιλιότητα
 • Καταπόνηση κατά την κένωση (ειδικά όταν τα κόπρανα είναι μεγάλα, σκληρά και/ή ξηρά)
 • Παρατεταμένη διάρροια
 • Πρωκτικό σεξ
 • Εισαγωγή ξένων αντικειμένων στον πρωκτό

Άλλες αιτίες εκτός του τραύματος περιλαμβάνουν:

 • Κακή κινητικότητα του εντέρου
 • Λάθος κατάσταση των μυών του πρωκτικού σφιγκτήρα (π.χ. υπερβολικά σφιγμένοι)
 • Ουλές στην περιοχή του πρωκτού
 • Ένα υποκείμενο νόσημα όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, ο καρκίνος του πρωκτού, η λευχαιμία, μολυσματικές ασθένειες (όπως η φυματίωση). και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (όπως η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια, τα σακχαροειδή, ο HIV)
 • Μειωμένη ροή αίματος στην περιοχή του πρωκτού.

Ραγάδα πρωκτού: Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Μεταξύ των κυριότερων συμπτωμάτων της ραγάδας πρωκτού συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

 • Οξύς πόνος κατά τη διάρκεια, ακόμη και ώρες μετά, την κένωση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Αίμα στην εξωτερική επιφάνεια των κοπράνων και στο χαρτί υγείας
 • Μια ορατή ραγάδα στον πρωκτό ή στον πρωκτικό σωλήνα
 • Αίσθηση καύσου και κνησμός
 • Ενόχληση κατά την ούρηση, συχνουρία ή αδυναμία ούρησης
 • Δύσοσμες εκκρίσεις

Σημειώνει μάλιστα ο Δρ. Σεβαστιάδης, πως πολλά από τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού είναι κοινά με άλλες παθήσεις της περιπρωκτικής περιοχής όπως οι αιμορροΐδες. Για αυτό χρειάζεται προσοχή στη διάγνωσή της.

Πώς διαγιγνώσκεται η ραγάδα πρωκτού;

Η διάγνωση ξεκινά πάντα με την καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς. Έπειτα σειρά έχει η κλινική εξέταση του πρωκτού και της περιπρωκτικής χώρας. Με την επισκόπηση θα αναγνωριστεί η πάθηση και θα αποκλειστούν έτερες παθήσεις με την ίδια συμπτωματολογία.

Επιστρατεύεται και η δακτυλική εξέταση, όμως ποτέ σε περιπτώσεις οξείας ραγάδας πρωκτού, καθώς αυτή εντείνει τον πόνο του ασθενούς. Κατά συνέπεια θεωρείται απαγορευτική σε αυτή την περίπτωση. Ο έμπειρος Γενικός Χειρουργός μπορεί να αντιληφθεί πότε η δακτυλική εξέταση δεν χρειάζεται.

Ραγάδα πρωκτού: Θεραπεία

Είναι γεγονός πως οι μισές περιπτώσεις ραγάδας πρωκτού δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία και υποχωρούν από μόνες τους.

Οι πρόσφατες ραγάδες πρωκτού αντιμετωπίζονται με μια συντηρητική προσέγγιση που περιλαμβάνει αλλαγή στο διατροφολόγιο. Εμπλουτίζεται με φυτικές ίνες ή λοιπά φαρμακευτικά σκευάσματα ώστε να βελτιωθεί η κινητικότητα του εντέρου. Παράλληλα, συστήνεται και η τήρηση καλής υγιεινής της περιπρωκτικής περιοχής (πλύση με ζεστό ή χλιαρό νερό). Αναλόγως την περίπτωση μπορεί να χορηγηθούν και ειδικές κρέμες για τοπική χρήση.

Μια χρόνια ραγάδα πρωκτού όμως είναι πολύ πιο απαιτητική στη θεραπεία της και ενδέχεται μάλιστα να μην ανταποκριθούν καν στην φαρμακευτική αγωγή. Σε αυτή την περίπτωση η λύση δίνεται δια της χειρουργικής επέμβασης. Στα πλαίσια της εκτομής ραγάδας αφαιρείται το πάσχον σημείο του πρωκτού. Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Ε. Σεβαστιάδης διενεργεί αφαίρεση της ραγάδας πρωκτού με το εξελιγμένο ειδικό νυστέρι υπερήχων. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου περιλαμβάνουν μειωμένη απώλεια αίματος, πολύ μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και φυσικά πιο άμεσα αποτελέσματα. Συνεπώς ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του πιο σύντομα.

Επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Ε. Σεβαστιάδη προκειμένου να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για τη ραγάδα πρωκτού. Διαθέτει πολυετή πείρα στην αντιμετώπιση της πάθησης και ως εκ τούτου η θεραπεία που προτείνει είναι άμεση και ασφαλής.