Βαριούχος Υποκλυσμός

Βαριούχος υποκλυσμός είναι η απεικόνιση του παχέος εντέρου με ακτίνες Χ η οποία ονομάζεται επίσης, ακτινογραφία παχέος εντέρου. Η απεικόνιση γίνεται με τη χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας που ανιχνεύει τις ανωμαλίες στο παχύ έντερο. Η ουσία αυτή εισάγεται στο ορθό μέσω ενός ειδικού σωλήνα και γίνεται πλήρωση του παχέος εντέρου. Περιέχει βάριο, το οποίο βοηθάει στη λήψη μίας καθαρής εικόνας του παχέος εντέρου. Ο βαριούχος υποκλυσμός χρησιμοποιεί τεχνικές απλής ή διπλής (με τη χρήση του αέρα) σκιαγράφησης και πραγματοποιείται από ακτινολόγο.

Πότε πραγματοποιείται ο βαριούχος υποκλυσμός;

Ο βαριούχος υποκλυσμός πραγματοποιείται για να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν τα ακόλουθα αίτια των κοιλιακών συμπτωμάτων:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Αιμορραγία από το ορθό
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Επίμονη δυσκοιλιότητα
 • Διάρροια
 • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Επίσης, εντοπίζει παθήσεις, όπως:

 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου ή πολύποδες

Ποια είναι η προετοιμασία για την εξέταση;

Για να πραγματοποιηθεί ο βαριούχος υποκλυσμός, θα ζητηθεί από τον ασθενή να αδειάσει το παχύ έντερο και να μην υπάρχουν υπολείμματα. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

 1. Ο ασθενής θα χρειαστεί να ακολουθήσει μια ειδική διατροφή η οποία δεν θα περιλαμβάνει στερεά τροφή και θα καταναλώνει πολλά υγρά όπως νερό, καφέ, τσάι και χυμό. Ωστόσο, ο καφές δεν θα εμπεριέχει γάλα, ενώ οι χυμοί δεν θα εμπεριέχουν ανθρακικό και φυτικές ίνες. Το βράδυ πριν την εξέταση ο ασθενής δεν πρέπει να καταναλώσει τίποτα.
 2. Ο γιατρός θα χορηγήσει στον ασθενή καθαρτικό σε υγρή μορφή ή σε μορφή χαπιού την παραμονή της εξέτασης ώστε να αδειάσει τελείως το παχύ έντερο.
 3. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να χρησιμοποιήσει μια συσκευή κλύσματος είτε το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης είτε λίγες ώρες πριν την εξέταση για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα στο παχύ έντερο.
 4. Αν ο ασθενής λαμβάνει φάρμακα, ο γιατρός πιθανόν να ζητήσει τη διακοπή τους και κυρίως αυτών που προκαλούν δυσκοιλιότητα και των δισκίων σιδήρου.
 5. Την ημέρα της εξέτασης επιτρέπεται μόνο νερό.

Βαριούχος υποκλυσμός: Τι να περιμένει ο ασθενής από την εξέταση;

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής θα φορέσει μια ειδική ρόμπα και θα αφαιρέσει από πάνω του γυαλιά, κοσμήματα ή αποσπώμενες οδοντιατρικές συσκευές. Θα ξαπλώσει σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τραπέζι και θα ληφθεί ακτινογραφία για να διαπιστωθεί εάν το παχύ έντερο είναι καθαρό. Στη συνέχεια, ένας σωλήνας θα εισαχθεί στο ορθό ο οποίος θα συνδέεται με μία σακούλα με διάλυμα βαρίου το οποίο εγχέεται στο παχύ έντερο. Κατά την έγχυση του βαρίου μπορεί να εμφανιστούν κοιλιακές κράμπες. Σε περίπτωση που ο βαριούχος υποκλυσμός χρησιμοποιεί διπλή σκιαγράφηση (βάριο και αέρα), ο αέρας εισάγεται στο παχύ έντερο από τον ίδιο σωλήνα.

Μετά την εξέταση

Το μεγαλύτερο μέρος του διαλύματος θα αφαιρεθεί από το παχύ έντερο μέσω του σωλήνα. Μόλις ο σωλήνας αφαιρεθεί ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα για να αποβάλει το υπολειπόμενο βάριο. Αν εμφανιστούν κοιλιακές κράμπες, αυτές θα αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά και ο ασθενής θα επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα κόπρανα για λίγες ημέρες θα είναι λευκά γιατί ο οργανισμός αποβάλλει φυσικά το υπολειπόμενο βάριο. Μπορεί να προκληθεί δυσκοιλιότητα, η οποία όμως αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση υγρών. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, απαιτείται άμεση επικοινωνία με τον ιατρό.

Η εξέταση αυτή διενεργείται από ακτινολόγο ο οποίος ετοιμάζει το πόρισμα της εξέτασης και ο ασθενής το παραδίδει στο γιατρό που τον παρακολουθεί. Ο γιατρός θα συζητήσει για το αποτέλεσμα και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Βαριούχος Υποκλυσμός – Αποτέλεσμα της εξέτασης

Αν δεν ανιχνευτούν ανωμαλίες στο παχύ έντερο, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Αν ανιχνευτούν ανωμαλίες στο παχύ έντερο, το αποτέλεσμα είναι θετικό και ο γιατρός θα ζητήσει περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις. Θα πρεπει να τονιστεί ότι η εξέταση με βαριούχο υπολυσμό χρησιμοποιείται σπανιότερα πλέον, καθώς υπάρχουν άλλες εξετάσεις που την υποκαθιστούν (π.χ. Αξονική, μαγνητική, ενδοσκοπικός υπέρηχος).