5 Σημάδια Που «Μαρτυρούν» Τη Χολολιθίαση (Πέτρες Στη Χολή)

Η χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) είναι μια συχνή πάθηση που παρουσιάζεται στο γενικό πληθυσμό και μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλα συμπτώματα. Είναι γεγονός ότι αρκετά συχνά τα σημάδια της χολολιθίασης παρερμηνεύονται και συγχέονται με άλλες παθήσεις. Αυτό συχνά οδηγεί σε αναβολή της επίσκεψης του ασθενούς στο γιατρό και, ως εκ τούτου, σε καθυστερημένη διάγνωση και θεραπεία της χολολιθίασης.

Ποια είναι όμως τα 5 κύρια σημάδια που «μαρτυρούν» την ύπαρξη χολολιθίασης;

  1. Χολολιθίαση & Κοιλιακός πόνος

Η περιστασιακή εμφάνιση του πόνου στην περιοχή όπου βρίσκεται το συκώτι είναι το πιο κοινό σημάδι χολολιθίασης. Ο πόνος συνήθως παρουσιάζεται μετά το φαγητό και μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες. Ο ασθενής συνήθως εντοπίζει τον πόνο στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα, κοντά στους πλευρούς, ωστόσο μπορεί να αντανακλά και στο ανώτερο τμήμα της πλάτης, καθώς και στην κεντρική περιοχή της κοιλίας.

  1. Ο πόνος επιμένει παρά τη φαρμακευτική αγωγή

Ο πόνος που επιμένει παρά τη φαρμακευτική αγωγή, είναι ισχυρή ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη. Επιπλέον ένδειξη αποτελεί εάν ο πόνος υποχωρεί έπειτα από αλλαγή θέσης ή διέλευση αερίων στο έντερο. Οι περιπτώσεις αυτές βοηθούν στο να αποκλειστούν άλλες παθήσεις και ο γιατρός να προχωρήσει σε στοχευμένη διερεύνηση για χολολιθίαση.

  • Ίκτερος & Χολολιθίαση

Ο ίκτερος αποτελεί σύμπτωμα ηπατικών διαταραχών και εκδηλώνεται με κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών, σκουρόχρωμα ούρα και ανοιχτόχρωμα κόπρανα. Ο ίκτερος παρουσιάζεται συχνότερα στα νεογέννητα, όμως όταν εμφανίζεται στους ενήλικες αποτελεί χαρακτηριστικό σημάδι για προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει τη χολή στο λεπτό έντερο μέσω των χολικών αγωγών, οι οποίοι συνδέονται με τον χοληφόρο πόρο. Ο ίκτερος προκύπτει όταν οι χολικοί αγωγοί παρεμποδίζονται, με αποτέλεσμα να προκαλείται απόφραξη.

  • Επίμονη Ναυτία: Σημάδι Χολολιθίασης

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τη χολολιθίαση με απλά προβλήματα στο στομάχι, όπως η καούρα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Κάποιες φορές, επίσης, θεωρούν ότι ο πόνος οφείλεται στη σωματική άσκηση. Εντούτοις, εάν παρατηρηθούν έντονες και επαναλαμβανόμενες ναυτίες και εμετούς, σε συνδυασμό με επεισόδια κοιλιακού άλγους έπειτα από το γεύμα, τότε ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί εξειδικευμένο γενικό χειρουργό οποίος θα αναζητήσει την ύπαρξη χολολιθίασης.

  • Παγκρεατίτιδα

Εάν ο ασθενής αναπτύξει παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας) τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχει από χολολιθίαση. Το πάγκρεας γειτνιάζει με το συκώτι και αποβάλλει τα πεπτικά υγρά στην ίδια περιοχή του πεπτικού σωλήνα με τη χολή. Καθώς οι δύο αγωγοί συναντώνται κοντά στο έντερο, η ύπαρξη πέτρας στο ένα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του άλλου.
Σε περίπτωση που κάποιος λίθος διαφύγει από τη χοληδόχο κύστη και μεταφερθεί στον παγκρεατικό πόρο, τότε μπορεί να προκληθεί φλεγμονή και κοιλιακό άλγος. Μερικά από τα συμπτώματα που συνοδεύουν την παγκρεατίτιδα (και άρα τη χολολιθίαση) είναι:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Ταχυκαρδία
  • Υψηλός πυρετός