Αιμορροϊδοπάθεια

Έτσι,παραδείγματος χάριν έχουμε ακόμα και στον ύπνο τον έλεγχο της αποβολής κοπράνων ή αερίων από τον εντερικό σωλήνα.

Ανάλογη με την κατάσταση του σφιγκτήρα (χαλάρωση για την αφόδευση ή διέγερση για την εγκράτεια) είναι και η πλήρωση των αιμορροΐδων με αίμα. Σε υγιείς καταστάσεις υπάρχει αρμονική συνεργασία στο σύστημα αυτό. Στην αιμορροΐδοπάθεια διαταράσσεται η ομαλή συνέργεια στον μηχανισμό σφιγκτήρα/αιμορροΐδων.

Το αποτέλεσμα είναι να προπίπτουν (βγαίνουν) οι αιμορροΐδες έξω από τον πρωκτό και να δημιουργούνται συμπτώματα όπως: ψηλαφητοί όζοι στην πρωκτική περιοχή, πόνος μετά την αφόδευση, παρουσία αίματος, κνησμός (φαγούρα), διαταραχές κενώσεως.

Χρόνια δυσκοιλιότητα, σκληρά κόπρανα με συνεχή πίεση στην αφόδευση, συχνές διάρροιες, διατροφή, κληρονομική προδιάθεση είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης της αιμορροΐδοπάθειας.

Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων κατατάσσουμε την αιμορροΐδοπάθεια σε 4 στάδια:

  • Στάδιο Ι: Εσωτερικές αιμορροΐδες, ανώδυνες, δεν διακρίνονται εξωτερικά, μερικές φορές παρουσιάζεται αίμα στο χαρτί υγείας, υπάρχει αίσθηση ξένου σώματος γύρω από τον πρωκτό και φαγούρα.
  • Στάδιο ΙΙ: Οζώδεις αιμορροΐδες που ψηλαφώνται ιδίως μετά από την αφόδευση, πόνος κατά την κένωση, μερικές φορές με ερυθρότητα του πρωκτού, αίσθημα φαγούρας. Οι αιμορροΐδες επαναπροωθούνται στον εντερικό σωλήνα χωρίς πρόβλημα.
  • Στάδιο ΙΙΙ: Ευδιάκριτες οζώδεις αιμορροΐδες, οι οποίες μπορούν ακόμη, έστω και με δυσκολία να επαναπροωθηθούν στον εντερικό σωλήνα, έντονος πόνος κατά την κένωση, ερυθρότητα του πρωκτού, αίσθημα φαγούρας, έκκριση βλέννας, δυσκολίες στον καθαρισμό του πρωκτού.
  • Στάδιο IV: Ευμεγέθεις οζώδεις αιμορροΐδες, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να επαναπροωθηθούν στον εντερικό σωλήνα, έντονοι πόνοι ανεξάρτητα από κενώσεις αλλά και φυσικά κατά την κένωση, ερυθρότητα του πρωκτού, έκκριση βλέννας, μεγάλες δυσκολίες στον καθαρισμό του πρωκτού.

Επιλογές θεραπείας

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της νόσου. Σημαντική είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και πολλές φορές και του τρόπου με τον οποίο πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Φαρμακευτικά συνίσταται σε αρχικό στάδιο μια τοπική θεραπεία με αλοιφή (κορτιζόνη με τοπικό αναισθητικό ή κάποιο άλλο συστατικό), όταν όμως η βαρύτητα των συμπτωμάτων αυξάνεται τότε υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:

Σε αιμορροΐδες 1ου και ίσως και 2ου βαθμού προτείνεται η έγχυση ειδικής σκληρυντικής ουσίας τοπικά στους όζους. Η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη και με πολύ καλά μακροχρόνια αποτελέσματα. Εναλλακτικά μπορεί να διενεργηθεί η απολίνωση των μικρών όζων (Barron Ligatur: Ένα μικρό λαστιχάκι από καουτσούκ εφαρμόζεται με ένα ειδικό όργανο στην βάση των αιμορροΐδων και έτσι αποκόπτονται από την αιμάτωσή τους, “νεκρώνονται” και πέφτουν. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί εάν χρειαστεί).

Μέθοδος Longo

Αυτή η χειρουργική μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για αιμορροΐδες 3ου βαθμού. Μέσω ενός ειδικά για το σκοπό αυτό ανεπτυγμένου εργαλείου, αφαιρείται ένα κυκλικό κομμάτι βλεννογόνου πάνω από τις αιμορροΐδες. Η επέμβαση πραγματοποιείται πάνω από το σφιγκτήρα σε μία ζώνη χωρίς νευρικές απολήξεις και έτσι είναι ιδιαίτερα ανώδυνη.

Μέθοδος υπερήχων

Η μέθοδος ενδείκνυται για αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού. Μέσω ειδικού εργαλείου υπερήχων εντοπίζονται τα αιμοφόρα αγγεία των αιμορροϊδικών όζων, τα οποία απολινώνονται. Με τον τρόπο αυτό αποκόπτονται οι διογκωμένοι αιμορροϊδικοί όζοι από την τροφοδοσία με αίμα, με αποτέλεσμα να παρακμάζουν και να ¨μαραίνονται¨. Η μέθοδος είναι επίσης ιδιαίτερα ανώδυνη.

Ανοικτή χειρουργική μέθοδος

Στην τεχνική αυτή αφαιρούνται χειρουργικά με ένα υψηλής συχνότητας ηλεκτρικό νυστέρι ή ειδικό ψαλίδι υπερήχων αιμορροΐδες 2ου εώς 4ου βαθμού. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ καλά ανεκτός και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας στο νοσοκομείο.

Laser

Στην μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται πολύ λεπτές ίνες Laser για την αντιμετώπιση των αιμορροϊδικών όζων, κυρίως ηπίου βαθμού. Η μέθοδος συνοδεύεται από ελάχιστο άλγος.

Οξεία θρόμβωση περιπρωκτικών φλεβών/αιμορροϊδικών όζων

Πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση (όχι όμως και επικίνδυνη, δεν έχει καμία σχέση με τις θρομβώσεις αγγείων στα άκρα ή σε άλλα όργανα του σώματος) που παρουσιάζεται με οξύτατο πόνο στον πρωκτό. Οι ασθενείς ψηλαφούν και ένα επώδυνο μόρφωμα στον πρωκτό. Είναι μια τοπική θρόμβωση αγγείων περιπρωκτικά, η οποία ανάλογα με την έκταση, την ένταση των συμπτωμάτων και φυσικά τις ανάγκες του ασθενούς μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά με διάνοιξη υπό τοπική αναισθησία για άμεση ανακούφιση. Ειδάλλως η συντηρητική αντιμετώπιση συνίσταται στην τοπική χρήση αναισθητικών τζελ και συστηματική αγωγή με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη.

hamo